Tvättstugerenovering 2014

Bolinderbyns tvättstuga börjar bli mer än lovligt sliten, både vad gäller maskiner och ytskikt. Därför planerar styrelsen att låta renovera den under sommaren 2014.

Inventering

Eftersom en tvättstugerenovering är en dyr historia, jämförbar med att köpa en tvättpelare (tvättmaskin och torktumlare) till alla medlemmar, är det viktigt att investeringen speglar faktiska behov inom föreningen. Sent 2013 knackade därför styrelsen dörr hos alla medlemmar för att bedöma hur många som använder tvättstugan. Det visar sig att ca 60-70 medlemmar använder tvättstugan ofta med en kärntrupp om ca 35 st som tvättar allt där. Övriga tvättar mest stora saker (lakan och handdukar) eller grovtvätt. Det fanns ett stort intresse för ett torkrum och även för en grovtvättmöjlighet.

Dimensionering

Baserat på inventeringen har styrelsen att i det stora hela behålla dagens dimensionering med fyra tvättmaskiner, en grovtvättmaskin, två torktumlare, en centrifug, ett torkrum och två torkskåp. Enda skillnaden är egentligen att ett torkrum ersätts med ett torkskåp. De äldsta maskinerna är tänkta att bytas ut, liksom avfuktaren i torkrummet. Den maskin vi idag kallar ”grovtvättmaskin” är egentligen bara en stor maskin som inte tål tunga och ojämnt fördelade lass. Därför kommer en ny, riktig grovtvättmaskin att införskaffas. Den gamla ”grovtvättmaskinen” blir då en vanlig maskin, dock med stor kapacitet.
Planering

För att göra tvättandet lättare är tanken att ta bort alla mellanväggar (utom en)  och ställa maskinerna längs väggarna som på bilden här nedan. Det blir inte bara mer plats utan även ljusare och faktiskt billigare eftersom allt ”blött” hamnar längs en vägg.  Trappan, korridoren och mangelrummet fräschas bara upp med nya ytskikt.

Tvättstugerenovering_2014

Tidplan

Det blir GP Bygg som gör jobbet som är planerat att ta sex veckor med start v27. Tyvärr kommer vi under arbetenas gång att behöva stänga av hela övre planet i tvättstugehuset i sex veckor. En tillfällig tvättstuga med en tvättmaskin och en torktumlare kommer installeras i rummet bredvid snickarlokalen men kapaciteten kommer att vara begränsad. Passa alltså på att tvätta så mycket det går innan tvättstugan stänger. Hör även gärna efter med grannar om ni kan tvätta hos varandra. Styrelsen beklagar trasslet men det finns ingen möjlighet till bättre lösning.