Köpa ett Bolinderbyhus

Medlemskapskrav
För att bli medlem i Bolinderbyn krävs följande:

  • Ifylld medlemsansökan, mäklarsamfundet har en blankett som nyttjas av de flesta mäklare.
  • Inga skulder till föreningen sedan tidigare, tex om du bott i Bolinderbyn förr.
  • Man skall vara en fysisk person, juridiska personer godtas endast i undantagsfall.
  • En kreditprövning kan komma att göras.

Besiktning
Det är många delar i ett Bolinderbyhus som föreningen inte svarar för, t.ex. inredning i källaren. Det är även många saker som ligger på medlemmen, särskilt i badrummet (se lista över saker som säljaren bör kontrollera). Är man osäker på vilket skick den lägenhet man tänker köpa är i kan det därför vara en god idé att låta en oberoende besiktningsman se över de installationer som man som framtida medlem svarar för.

Överlåtelseträff
Några dagar före tillträdet har Bolinderbyn en träff i lägenheten med både köpare och säljare. För dig som köpare är detta ett bra tillfälle att träffa säljaren och få reda på mer om lägenheten och dess egenheter. Styrelsens representant informerar köparen om vad som är tillåtet, tittar på lägenhetens renoveringsbehov (brf delar) men kontrollerar även om installationer är godkända. Styrelsen iklär sig med detta dock inget ansvar för lägenhetens utrustning eller skick utan det är mer av en välkomstträff för att göra det framtida boendet så smidigt som möjligt.

Barnvagnsskjul
Rätten att ha ett skjul på framsidan övergår inte automatiskt till köparen, du behöver ansöka på nytt och om skjulet inte fyller formkraven måste det rivas. Rivningsansvaret ligger på säljaren.

Överlåtelseavgift
Vid en överlåtelse tar föreningen ut en överlåtelseavgift om 2,5% av gällande prisbasbelopp, f.n. (2014) 1100:-. Avgiften betalas av köparen. Avgiften aviseras automatiskt.